preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipovac

Login

Za sve objavljene informacije i fotografije na web stranicama Osnovne škole Josipovac postoje pisane suglasnosti za njihovo objavljivanje sukladno Općoj direktivi o zaštiti osobnih podataka. Svako neovlašteno preuzimanje fotografija i sadržaja s ove web stranice nije dopušteno.

e-Dnevnik za učenike

Priloženi dokumenti:
za roditelje i ucenike.pdf

Školski list Karašica

Kalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Ispis statistike od 8. 3. 2021.

Ukupno: 70781
Ovaj mjesec: 3312
Danas: 54
2020./2021.

ZAGRLJAJ NA DALJINU

Cjelogodišnji školski projekt priveli smo kraju prigodnom virtualnom priredbom.

Pogledajte ju na ovoj poveznici!

 

eTwinningov online seminar:  „School Cooperation in the Danube Region 2021“

U periodu od 10. i 11. lipnja 2021. školska knjižničarka sudjelovala je na eTwinningovom online seminaru u organizaciji austrijske nacionalne organizacije za potporu eTwinningu „School Cooperation in the Danube Region 2021“.

Cilj ovog virtualnog sastanka je poboljšati transnacionalnu suradnju među nastavnicima u dunavskoj regiji i pokrenuti nove projekte eTwinninga. 

Nakon dvodnevnog slušanja izlaganja, primjera dobre prakse te rada u malim skupinama na osmišljavanju projekta mogu reći kako je prvi dio cilja uspješno ostavaren i osmišljen je projekt kojim namjeravamo pokrenuti u rujnu pod nazivom Traditional games from old times.

PREDSTAVLJANJE 26. BROJA ŠKOLSKOG LISTA KARAŠICA

Uspješno smo priveli kraju još jedan broj školskoga lista "Karašica" te vam ga ove i godine predstavljamo u virtualnom okruženju, zbog proznatih ograničenja uslijed COVID-19.

Zahvalila bih se svim novinarima, velikima i malima, na upornosti, znatiželji i kreativnosti zbog kojih je naš list upravo takav kakav je!

Pozivamo vas da pogledate naš mali video uradak a zatim i prelistajte "Karašicu".

         

ŠKOLSKA KNJIŽNICA ZAPOČINJE S RADOM POMOĆU KNJIŽNIČNOG PROGRAMA METELWIN

Program za inventarizaciju, katalogizaciju i posudbu knjižnične građe Metelwin kupljen je u ožujku 2020. godine kada je započeo i unos građe u isti. Nakon malo više od godinu dana (čemu je pridonijela i pandemija te nas onemogućila u bržem unosu građe zbog zatavaranja škola u proljeće 2020.) najavljujemo početak rada s korisnicima preko navedenog programa. Upisano je oko 70% građe naše školske knjižnice, a upis se nastavlja i dalje. Sada nam predstoje radionice za osposobljavanje korisnika za služenje programom, prvo djelatnika škole, a na jesen i svih učenika.

Poveznica na katalog

 

ŠKOLSKE KNJIŽNICE U GODINI ČITANJA

Ovu web stranicu pokrenuli su voditelji ŽSV školskih knjižničara kako bi na jednome mjestu okupili sve ono što školski knjižničari rade u ovoj 2021. godini, godini čitanja. Na stranici možete pronaći i izvješća o aktivnostima i projektima i iz naše knjižnice. Pokrenut je i eTwinning projekt s istom namjerom.

Poveznica

 

NOĆ KNJIGE 2021.

S veseljem vam najavljujemo jubilarnu Noć knjige, koja će održati u petak 23. travnja. Organiziramo je, desetu godinu zaredom, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). U Godini čitanja, zajedno s vama, želimo kvalitetnim programima i akcijama pozornost skrenuti na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu. 

Ovoj državnoj manifestaciji pridužiti će se i učenici 2.B, 3.A, 3.B, 4.A i 4.B razreda s učiteljicama u suradnji s knjižničarkom!

Sve o manifestaciji možete pratiti na njihovoj službenoj stranici NOĆ KNJIGE 2021.

PADLET s našim radovima nastalim na radionicama

 

 

eTWINNING PROJEKT: DJELUJ DANAS ZA SUTRA

eTwinning projekt "Djeluj danas za sutra" namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola. Predviđeno trajanje projekta je 8 tjedana (ožujak- svibanj) kroz koje će učenici podići svijest o problemima u vezi sa zaštitom okoliša, razviti kritičko mišljenje sa sposobnošću pronalaženja rješenja i razviti snažnu svijest i savjest za okoliš. 

Tim naše škole čine učenici šestih razreda koji pohađaju izvannastavne aktivnosti prirpdnjake i novinare pod vodstvom učiteljice Ivane Pandurević i knjižničarke Anite Drenjančević.

 

 

6. DRŽAVNI NATJEČAJ "STVARAJMO eKREATIVNO U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI"

U organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara, Produžnica Osječko-baranjske županije od listopada 2020. do svibnja 2021. otvoren je 6. državni natječaj Stvarajmo eKreativno u školskoj knjižnici. 

Ove smo godine bili jako vrijedni i prijavili se u nekoliko kategorija.

Učenici 4.a razreda uz pomoć učiteljice Katarine Puljić i knjižničarke Anite Drenjančević osmislili su i izradili audiovizualnu slikovnicu "Šumska strka".

Učenici 2.b razreda uz pomoć učiteljice Andrijane Sili i knjižničarke Anite Drenjančević osmisli su i izradili interaktivnu priču "Pernica".

Učenice koje idu na velike novinare izradile su poster prezentaciju prošlogodišnjeg eTwinning projekta u kojemu su sudjelovale.

Sve radove možete pogledati na ovoj poveznici i dati svoj glas od 17. do 21. svibnja, a proglašenje najboljih u četiri kategorije biti će 23. svibnja 2021. 

 

eTWINNING PROJEKT: PIPI DUGA ČARAPA NASTAVLJA SVOJE PUTOVANJE

Učenici 4.a i 4.b razreda sa svojim učiteljicama Katarinom Puljić i Ljiljanom Romić i knjižničarkom Anitom Drenjančević uključili su se u ovaj zanimljiv projekt koji se provodi već tri godine zaredom. Poznati roman Pipi Duga Čarapa, švedske spisateljice Astrid Lindgren potaknuo je učiteljicu hrvatske nastave u Švedskoj, Martinu Mihalić, da svojim učenicima dočara ljepote i različitosti Hrvatske tako što krpena lutka Pipi putuje po hrvatskim školama i upoznaje se sa običajima i prirodnim ljepotama. U našoj školi Pipi je boravila od 1. do 12. ožujka 2021. godine a što je sve "vidjela" možete pogledati u fotogaleriji.

Knjiga o boravku Pipi Duge Čarape u našoj školi

 

 

 

eTWINNING PROJEKT: Let's share Chritsmas Joy

Učiteljica 4.b razreda Ljiljana Romić uz suradnju knjižničarke sudjeluje u ovom projektu razmjene božićnih čestitki. Naši učenici su za partnere dobili učenike iz  Ensemble scolaire Lasalle Lille (Francuska) pod vodstvom učiteljice Noemie Sanchez Cieza. Vrijedni smo bili, što možete pogledati u fotogaleriji, a sada s nestrpljenjem očekujemo čestitke naših vršnjaka.

 

eTWINNING PROJECT: CHRISTMAS FLAVOURS

Ideja ovog projekta je napraviti knjigu recepata tipičnih božićnih jela iz različitih europskih zemalja. Svaka škola daje svoje recepte s tri tipične namirnice i tri tipična božićna slatkiša iz svoje zemlje. Tijekom studenog i prosinca studenti će odabrati recepte i fotografirati jela i slatkiše napravljene za vrijeme božićnih praznika.
U siječnju će svaka škola odabrati najbolje recepte i podijeliti ih sa svojim partnerskim školama. Za ukrašavanje kuharice svaka škola treba poslati sliku svog grada/sela s božićnim ukrasima. U ovaj projekt uključeni su veliki novinari naše škole.

Christmas Flavours,eTwinning project to make a recipe book of typical Christmas dishes from different European countries. (padlet.com)

 

 

NOVI NASLOVI U NAŠOJ KNJIŽNICI  - SREDSTVA OSIGURALO MZO

 

"OD STAROGA NOVO ZA DAR OD SRCA"

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je ekološko-obrazovni nagradni natječaj "Os starog novo za dar od srca", a cilj natječaja je da se djeci i mladima u okviru zadane teme, uz elemente ponovne uporabe (eng. upcycling), približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne promjena svijesti o vrijednosti stvari koje više ne koriste. Naša vizija je poticati održivu i zdravu zajednicu koja se odgovorno odnosi prema okolišu u kojem obitava.

U natječaj su se uključili učenici 3.a razreda uz vodstvo učiteljice Margarete Pavlinić i knjižničarke, te učenici 1.a razreda pod vodstvom učiteljice Gabrijele Radić i knjižničarke. Natječaj je otvoren od 16.11. - 21.12. a proglašenje najboljih je 8.1.2021. 

Naš rad možete pogledati na sljedećoj poveznici.

 

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2020. 

ISTRAŽIVAČI PLANETA Z

Za ovogodišnji kviz za poticanje čitanja, a povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, umjesto čitanja knjiga trebalo se istražiti online izvore informacija. Učenici osmog razreda uz pomoć knjižničarke uspješno su riješili taj zadatak, a učenica Tena Šorša odabrana je za ulaz u uži krug izvlačenja nagrada. Čestitamo i želimo sreću pri izvlačenju!

 

KAMISHIBAI KAZALIŠTE

Kamishibai – malo papirnato kazalište nekada davno bilo je jako popularno na ulicama Japana, a svoju je publiku pronašlo diljem svijeta, u urbanim i ruralnim sredinama. Ovaj jedinstveni oblik umjetnosti ima svoju dugu, višestoljetnu povijest. Kamishibai pripovjedači, noseći na svojim biciklima male pozornice, išli su od sela do sela i djeci pričali priče. Djeca bi od njih kupila slatkiše i smjestila se pred malom pozornicom i s velikim užitkom slušala, prateći ilustrirane podloške koje je pripovjedač sam izmjenjivao u drvenom okviru. Ovakav način pričanja priča bio je popularan sve do onoga dana kada je na svijet došla televizija...

Od listopada 2020. pozornicu za kamishibai imamo i u našoj knjižnici te se nadamo ugodnom druženju u budućnosti uz pripovijedanje raznih bajki!

  

 

eTWINNING PROJEKT: KNJIŽEVNIK MOGA ZAVIČAJA - WRITER OF MY REGION 2

Ove godine naše velike novinare očekuje mnoštvo zanimljivih sadržaja u koji ubrajamo još jedan eTwinning projekt - Književnik moga zavičaja. Cilj projekta jest upoznati život, rad i stvaralaštvo književnika koji je povezan sa zavičajem u kojem učenik živi, primjereno dobi. Spoznaje, uratke i stvaralačke aktivnosti podijeliti ćemo sa sudionicima projekta. Uporabom novih IKT-a stvarat ćemo sadržaje i dijeliti spoznaje i ideje, razvijati vještine i poticati kreativnost drugih.

Josip Cvenić

Ivana Šojat

Fotogalerija projekta

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog, a ovogodišnja tema je Razlistaj se!. Tim povodom organiziralali smo radionice Naslikaj pjesmu! koje smo planirali provesti u šestim i sedmim razredima naše škole. Kako je radionica protekla kod naših sedmaša pogledajte u malom video uratku!

Naslikaj pjesmu! u sedmim razredima

Naslikaj pjesmu! u šestim razredima

 

PROSTOR I OPREMA ŠKOLSKIH KNJIŽNICA - HRVATSKO KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO

Sekcija za školske knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenula je u rujnu Poziv školskim knjižničarima RH: Predstavite fotografijom svoju školsku knjižnicu!

Odaziv je bio velik, možete pogledati dva prigodna filma o Prostoru i opremi školskih knjižnica.

Školske knjižnice I. - https://adobe.ly/3iGJly0

Školske knjižnice II. - https://adobe.ly/2GDGBUz

Fotografija naše knjižnice nalazi se u prvom filmiću :-)

 

DJEČJI ČASOPISI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

I ove godine u našoj knjižnici možete čitati Moj planet, Smib i Modru lastu!

   

 

eTWINNING PROJEKT: BE A RESPONSIBLE CITIZEN - FIGHT AGAINST COVID -19 II 

Ovim se projektom želi istaknuti važnost odgovornog ponašanja tijekom trajanja pandemije virusa SARS-COV-2. Budući da se nastava izvodi online, hibridno i u učionicama, želimo skrenuti pažnju na pravilne načine zaštite od virusa, podučiti djecu kako doći do provjerenih informacija o bolesti te izrađivati digitalne materijale koji će pomoći u edukaciji drugih. Na projektu sudjeluju učenici koji pohađaju izvannastavnu skupinu velikih novinara s voditeljicom Anitom Drenjančević i likovnjaci pod vodstvom učiteljice Vedrane Belanović Gibičar.

Fotogalerija

 

"ZAGRLJAJ NA DALJINU" - PROJEKT NA RAZINI ŠKOLE

Tijekom nastavne godine 2020./2021. u našoj će se školi provoditi zanimljiv i hvalevrijedan projekt kojega su potaknule učiteljice Lidija Galović i Snježana Štark, a priključile su se učiteljice Marija Vrdoljak, Margareta Pavlinić, Melita Košutić, Vedrana Belanović Gibičar i knjižničarka Anita Drenjančević. Projekt je namijenjen učenicima prvog, trećeg i petog razreda te učenicima koji pohađaju izvannastavnu skupinu velikih novinara. 

O našemu napretku moći će te čitati na ovoj stranici a možete pogledati i fotogaleriju projekta.

Radionica izrade božićnih ukrasa u 3.a razredu

 

OBAVIJEST - IZVANNASTAVNA SKUPINA VELIKIH NOVINARA

Dragi učenici,

pred nama je nova školska godina a s njom dolaze i novi izazovi.

Kao i nekoliko godina unazad izvannastavnu skupinu velikih novinara voditi ću ja (knjižničarka :-)) stoga obavještavam sve zainteresirane učenike od 5. do 8. razreda da se najkasnije do 15.9.2020. jave ili u virtualnu učionicu Veliki novinari OŠ Josipovac ili u virtualnu učionicu Školske knjižnice OŠ Josipovac ili potpišu na papir koji se nalazi na vratima naše knjižnice!

Nadam se ugodnoj i uspješnoj suradnji, kao i u protekle četiri godine!

 

ISLM -  BOOKMARK EXCHANGE PROJEKT

 

Počele su pripreme za obilježavanje Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, kao i svake godine u listopadu. Učenici naše škole tradicionalno sudjeluju u razmjeni straničnika s vršnjacima diljem svijeta, a uključili smo se i ove godine u suradnji s učiteljicom Vedranom Belanović Gibičar i našim osmašima.

Ovogodišnji partneri su nam učenici iz VDU Ugnės Karvelis gimnazija iz Litve.

 

eTWINNING PROJEKT: BREAKING NEWS - MY FAVOURITE BOOK

Još jedan zanimljiv međunarodni projekt kojemu je cilj popularizacija čitanja i razvoj medijske pismenosti kod učenika. Planiran je od rujna 2020. do lipnja 2021. a sudjelovati će učenici koji pohađaju izvannastavnu skupinu velikih novinara pod vodstvom knjižničarke Anite Drenjančević te recitatori pod vodstvom učiteljice hrvatskoga jezika Lidije Galović. Veselimo se prvim aktivnostima!

 

eTWINNING PROJEKT: SUPERČITAČI 2

Prvi ovogodišnji planirani eTwinning projekt provoditi ćemo u suradnji 4.a razreda, učiteljice Katarine Puljić i knjižničarke. Projekt traje od rujna 2020. do svibnja 2021. a tema mu je poticanje čitanja i razvijanje IT vještina. Naš rad možete pratiti tijekom godine ispod ove objave!

Fotogalerija projekta

Video radionice Naslikaj pjesmu!

  

 

preskoči na navigaciju