2022-05-09 09:09:34

Terenska nastava četvrtaša

U petak, 6.svibnja 2022.god. učenici 4.a i 4.b razreda u pratnji svojih učiteljica Margarete Pavlinić i Marijane Leventić te pedagoginje Maje Abičić boravili su u šumi, u Podravlju, u prekrasnoj lugarnici Hrvatskih šuma, koje su uključene u projekt NATURAVITA, jednom od najvećih projekata zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Cilj projekta je razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa. Pozorno slušajući predavanje o različitim vrstama mina kojih ima još za razminiravanje, učenici su voditelju postavljali zanimljiva pitanja o svojoj sigurnost i ljudi koji šetaju šumama.

Šetajući šumom upoznali su različite vrste topola, vrba, hrasta, bagrema…njihovog razmnožavanja …i nametnika. Neke oznake na stablima i trupcima su učenici i prepoznali. Oduševljeni su bili preprekama za divljač koje ih štite da ne odlaze iz svog obitavališta. Godove na trupcu hrasta znali su pročitati, ali i naučili zašto se neka stabla moraju odrezati.

Ako ćete navratiti u lugarnicu, molimo vas, pogledajte kako rastu naša dva hrastića koje smo posadili u drvoredu hrastića među hrastićima koje su posadili djeca iz različitih zemalja Europske unije. Taj doživljaj je nezaboravan!

Sendvič, sokić, jabučica jako su prijali u zelenilu i miru slavonske šume.

Fotogalerija


Osnovna škola Josipovac